Każda osoba pracująca w restauracji wie, że higiena jest w kuchni absolutną podstawą. Należy dbać o codzienne, dokładne doczyszczanie powierzchni kuchennych, a także sprzętów i innych elementów przestrzeni. Zależnie od rodzaju kuchni podawanej w lokalu, może to być dla wielu osób niemałe wyzwanie.
Jakie powierzchnie należy czyścić w kuchni?
Kuchnia każdej restauracji to pomieszczenie, w którym wiele się dzieje. Niezbędne jest tutaj zachowanie czystości na każdym etapie tworzenia potraw. Kuchnię należy czyścić kilka razy dziennie, podczas przygotowywania posiłków, i gruntownie po zakończeniu każdego dnia pracy. Często zdarza się jednak, że pozostałości po oleju, czy dym osiadają się na sprzętach, blatach i kuchni, zostając na takiej powierzchni przez wiele lat. Warto wtedy skorzystać z usług specjalistycznej firmy, która dokładnie wyczyści nawarstwione zabrudzenia. Fachowe doczyszczanie powierzchni kuchennych wykonuje YesCzysto, przy pomocy profesjonalnych środków chemicznych. Dzięki pomocy takiej firmy kuchnię dużo łatwiej będzie czyścić na co dzień, a pozostały na blatach brud nie będzie stanowił niebezpieczeństwa dla zdrowia pracowników i klientów.
Czym należy czyścić powierzchnie kuchenne?
Podczas codziennego użytkowania, do czyszczenia powierzchni kuchennych używa się różnego rodzaju detergentów. Są osoby, które czyszczą kuchnię za pomocą naturalnych metod, takich jak ocet, jednak w restauracji normy sprzątania kuchni są ściśle określone i nie zawsze jest to możliwe. Blaty w kuchni należy czyścić bezpiecznymi dla zdrowia detergentami. Dodatkowo należy odkażać pomieszczenie spirytusem lub innego rodzaju środkiem na bazie alkoholu.
Najważniejsze jest jak najdokładniejsze umycie garnków, frytkownic oraz wszelkich powierzchni płaskich, na których mógłby zalęgnąć się bród. Po dokładnym wyczyszczeniu blatów i sprzętów należy dokładnie umyć podłogę ciepłą wodą z dodatkiem detergentu zmieszanego na przykład z płynem do naczyń. Kuchnie bardzo często posiadają odpływ, przez który nadmiar wody jest odprowadzany.
Czy warto czyścić kuchnię w restauracji samodzielnie?
Kuchnię w restauracji należy czyścić codziennie i bardzo często zajmują się tym osoby pracujące w lokalu. Warto jednak zaznaczyć, że sprzątanie musi być bardzo dokładne i wykonane przy użyciu wszelkich dostępnych środków czyszczących.
Problem natomiast może się pojawić, kiedy powierzchnie kuchenne należy odczyścić po wielu latach użytkowania. Zalegający na blatach brud i tłuszcz stanowią nie lada wyzwanie dla sprzątającego, i niejednokrotnie ich usunięcie jest niemal niemożliwe za pomocą zwykłych detergentów. W takich przypadku warto udać się do firmy sprzątającej, która specjalizuje się w czyszczeniu bardzo zabrudzonych powierzchni. Do takiego czyszczenia używa się silnych detergentów i innych narzędzi. Dzięki doczyszczeniu blatów powierzchnia nie absorbuje brudu w tak silny sposób, znikają też bakterię.
Warto więc oprócz codziennego sprzątania kuchni raz na jakiś czas dokładnie odczyścić pomieszczenie z zalegającego brudu.