Czy łatwo jest rozpoznać wędliny naturalne?

W zasadzie to w każdym sklepie z artykułami spożywczymi możemy kupić przeróżne wędliny. Produkty kuszą przepięknym wyglądem i jednocześnie atrakcyjnymi cenami. Jednak nie każda wędlina jest takiej dobrej jakości, jaką mógłby sugerować jej wygląd. Część wędlin naszpikowana jest chemicznymi substancjami, ulepszaczami smaku, które to nawet mogą powodować nowotwory. Przyjrzyjmy się wędlinom naturalnym nieco bliżej.

Po czym rozpoznać wędliny naturalne wysokiej jakości?

Wędliny tak naprawdę są jednym z produktów podstawowych, który gości na stołach w naszym kraju. Wędliny naturalne jemy najczęściej do kanapek. Wędliny pojawiają się również na stołach szwedzkich oraz także na bufetach bankietowych. Wiele firm wędliniarskich stawia nie na jakość, a na ilość. Jest to spory błąd. Wówczas wędliny dalekie od ideały. Jak rozpoznać wędliny nie mające w swoim składzie chemii? Na pewno gdy kupujemy szynkę, powinniśmy się zapoznać z jej składem. Składniki podstawowe o wysokiej jakości to na pewno mięso. Mamy tutaj spory wybór. Może to być mięso wieprzowe, drobiowe, wołowe czy też mieszane. W składzie znaleźć się powinna także solanka, ale maksymalnie w zawartości dziesięciu procent. Jak widzimy na załączonym obrazku, lista ta nie jest wcale taka długa. Za to jest sporo substancji, które nie mogą wchodzić pod żadnym pozorem w skład naturalny wędliny. Jest to: błonnik, gumy roślinne, skrobia roślinna czy też karageny (rozpoznamy je po skrócie E, są to substancje, które są pozyskiwane z wodorostów czerwonych, które zwierają siarczany).

Sprawdź wygląd szynki

Na pewno skrobia roślinna, błonnik oraz białko sojowe mają bardzo wysoką zdolność wchłaniania wody. Oznacza to, że nie płacimy tak naprawdę za szynkę, a za bardzo dużą ilość wody. Z kolei gumy roślinne oraz karageny za zadanie mają poprawić samą konsystencję wędliny. Wszelkie składniki powyższe wskazują na to, że kupiliśmy szybkę raczej złej jakości, co może się na naszym zdrowiu zdecydowanie odbić niekorzystnie.

Warto zwrócić także uwagę na sam wygląd szybki. Naturalna oraz prawdziwa wędlina nie ma gładkiej struktury oraz także pięknego różowego koloru. Mięso ma z zasady włókna, jak i także tłuszczowe przerosty. Dlatego też wędlina, która jest naturalna ma odcień szarawy, który jest bardzo niejednolity. Do tego prawdziwa masarnia oferuje wędliny naturalne, które są wilgotne. Kolejnym aspektem wyróżniającym szynkę bez chemii jest jej cena. Musimy mieć świadomość, że mięso naturalne jest na pewno droższe od innych wędlin. Jednak nie są to zaporowe kwoty. Szynkę naturalną znajdziemy już w cenie trzydziestu pięciu złotych za kilogram. Ceny te są oczywiście o wiele, wiele wyższe. Gdy widzimy szynkę w podejrzanie niskiej cenie, to od razu powinna się nam zaświecić czerwona lampka, która poinformuje nas, że skład ten szynki nie jest składem idealnym. Wydaje się to raczej oczywiste. Jednak wciąż wiele osób się na to nabiera i ma pewno wątpliwości. Zapamiętajmy to sobie i miejmy na uwadze.