Wegańskie penne nową potrawą w sieci restauracji IKEA

Bez wątpienia można powiedzieć, że trend wegańskiego jedzenia jest w pewnym sensie na topie. Firma Ikea wychodzi naprzeciw potrzebom i wprowadza do swoich restauracji nową potrawę o nazwie „wegańskie penne”. Jak podaje serwis Wirtualne Media potrawę tą można zakupić wyłącznie w sieci restauracji IKEA, a cena tego dania wynosi 8,99 zł. Wielkość tej porcji to 375 gram, w tym makaron 200 gram oraz sos 170 gram. Warto jeszcze odnotować, że to danie będzie dostępne jedynie do 17 marca tego roku, ponieważ znajduje się tylko w sezonowej ofercie tej sieci restauracji.

Już od dawna IKEA podkreśla, że chce również serwować dania klientom na diecie roślinnej. Aktualne trendy pod tym względem są jasne – wiele osób jawnie deklaruje, że rezygnuje z mięsa oraz nie jada żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Interesują Cię nowinki oraz trendy na rynku? Sprawdź profesjonalny tematyczny portal https://stylowodomowo.pl . Oferta jest tak samo skierowana do zainteresowanych, którzy jadają mięso, ale chcą skosztować produktów roślinnych, jako zamienników mięsnych potraw. Co ciekawe – jest to danie, które jest serwowane tylko w polskich restauracjach IKEA. Co wchodzi w skład wegańskiego penne? Makaron rurki penne oraz wegański sos bolognese i wegański mielony na bazie soi. Do tego ser Gran Vegiano, który również jest wegański. Ciekawe jest to, że tradycyjny sos bolognese składa się z różnego rodzaju mięs i kiełbas, więc jest to kolejny ukłon w stronę wegan.

Danie zostało opracowane przez markę Unilevera The Vegetarian Butcher. Jak mówi Adrian Kociemba z food service marketing lead North&East Europe z Unilever: „- Produkty The Vegetarian Butcher to wegetariańskie mięso niczym nie ustępujące pod względem tekstury i smaku mięsu zwierzęcemu.” oraz dodaje na koniec ciekawe stwierdzenie: „Jest stworzone przez miłośników mięsa dla miłośników mięsa, dzięki czemu dostarcza takich samych doświadczeń smakowych, co klasyczne mięso.” Widać więc wyraźnie, że propozycje wegańskie są tak skomponowane, aby móc przypominać klasyczne mięso nie tylko pod względem wyglądu, ale również samego smaku. Z badań wynika również, że bezmięsne dania w większości są wybierane właśnie przez osoby, które nie są wegetarianami.