Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej

Cały świat oszalał na punkcie włoskiej kuchni szaleństwo to nie ominęło także Polski! Pyszne dania spod znaku apenińskiego buta na stałe zagościły w naszych menu. Nie bez powodu najczęściej spotykanym rodzajem restauracji w Polsce jest pizzeria. Jakie smaki lubimy najbardziej? Oto przegląd popularnych przekąsek, dań głównych i deserów!
Włosi, tak samo jak Polacy, uwielbiają przekąski. Aromatyczne oliwki, foccacia wypiekana z dodatkiem ziół, chrupiące grissini czy suszone pomidory to prawdziwe hity każdego spotkania towarzyskiego. Nie wolno pomijać takich przysmaków jak włoskie sery i wędliny rozpływająca się w ustach mozzarella doskonale komponuje się w sałatce caprese ze świeżymi pomidorami i listkami bazylii, z kolei szynka parmeńska jest na tyle smaczna, że nie potrzebuje towarzystwa, chociaż świetnie pasować będzie do melona albo soczystego arbuza! Iście włoskie połączenie.
Pizza okrągła królowa polskich stołów
Niekwestionowaną królową, jeśli chodzi o włoskie smaki w Polsce, jest pizza. Tak samo kochana jest pizza w Gdańsku, Krakowie czy Włocławku i z pewnością w każdym z tych miast znajdziemy lokal serwujący doskonałą wersję okrągłego placka. Chrupiące ciasto, pyszny sos pomidorowy i ciągnący się ser, a także ulubione dodatki to iście królewskie połączenie!
Pasta i basta!
Gnocchi, penne, farfalle czy cannelloni kochamy wszystkie makarony! Chociaż spolszczona wersja nierzadko odbiega od włoskiego oryginału, zaprzyjaźniliśmy się z pastą i wygląda na to, że będzie to długa niczym spaghetti przyjaźń!
Z jakiegoś powodu włoskie desery również zawładnęły naszymi sercami. Być może dlatego, że zazwyczaj są one dekadencko, wręcz nieprzyzwoicie pyszne? Słodkie kremy tiramisu czy panna cotta, pyszne owocowe wariacje lodowe czy obłędnie pistacjowe gellato to tylko niektóre z propozycji włoskich cukierników. W towarzystwie pysznej, aromatycznej kawy może to być znakomite zwieńczenie pysznego posiłku!
A dla dorosłych…
Wielką popularność od niedawna zdobyły także w Polsce włoskie napoje wyskokowe. Prossecco podawane jest w każdej szanującej się restauracji włoskiej, jeśli natomiast chodzi o likiery, już od dawna mamy słabość do mocno cytrynowego limoncello i migdałowego, słodkiego likieru amaretto. Jakiś czas temu szturmem na nasze bary wjechał aperol spritz orzeźwiający drink wykonany z likieru pomarańczowego aperol, wody gazowanej i prossecco, koniecznie w towarzystwie dużej ilości lodu i kilku plasterków czerwonej pomarańczy. Wspaniale komponuje się z pyszną pizzą czy stosem antipasti.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski