Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej

Cały świat oszalał na punkcie włoskiej kuchni – szaleństwo to nie ominęło także Polski! Pyszne dania spod znaku apenińskiego buta na stałe zagościły w naszych menu. Nie bez powodu najczęściej spotykanym rodzajem restauracji w Polsce jest pizzeria. Jakie smaki lubimy najbardziej? Oto przegląd popularnych przekąsek, dań głównych i deserów!

Antipasti

Włosi, tak samo jak Polacy, uwielbiają przekąski. Aromatyczne oliwki, foccacia wypiekana z dodatkiem ziół, chrupiące grissini czy suszone pomidory to prawdziwe hity każdego spotkania towarzyskiego. Nie wolno pomijać takich przysmaków jak włoskie sery i wędliny – rozpływająca się w ustach mozzarella doskonale komponuje się w sałatce caprese ze świeżymi pomidorami i listkami bazylii, z kolei szynka parmeńska jest na tyle smaczna, że nie potrzebuje towarzystwa, chociaż świetnie pasować będzie do melona albo soczystego arbuza! Iście włoskie połączenie.

Pizza – okrągła królowa polskich stołów

Niekwestionowaną królową, jeśli chodzi o włoskie smaki w Polsce, jest pizza. Tak samo kochana jest pizza w Gdańsku, Krakowie czy Włocławku i z pewnością w każdym z tych miast znajdziemy lokal serwujący doskonałą wersję okrągłego placka. Chrupiące ciasto, pyszny sos pomidorowy i ciągnący się ser, a także ulubione dodatki to iście królewskie połączenie!

Pasta i basta!

Gnocchi, penne, farfalle czy cannelloni – kochamy wszystkie makarony! Chociaż spolszczona wersja nierzadko odbiega od włoskiego oryginału, zaprzyjaźniliśmy się z pastą i wygląda na to, że będzie to długa niczym spaghetti przyjaźń!

Słodkości

Z jakiegoś powodu włoskie desery również zawładnęły naszymi sercami. Być może dlatego, że zazwyczaj są one dekadencko, wręcz nieprzyzwoicie pyszne? Słodkie kremy – tiramisu czy panna cotta, pyszne owocowe wariacje lodowe czy obłędnie pistacjowe gellato to tylko niektóre z propozycji włoskich cukierników. W towarzystwie pysznej, aromatycznej kawy może to być znakomite zwieńczenie pysznego posiłku!

A dla dorosłych…

Wielką popularność od niedawna zdobyły także w Polsce włoskie napoje wyskokowe. Prossecco podawane jest w każdej szanującej się restauracji włoskiej, jeśli natomiast chodzi o likiery, już od dawna mamy słabość do mocno cytrynowego limoncello i migdałowego, słodkiego likieru amaretto. Jakiś czas temu szturmem na nasze bary wjechał aperol spritz – orzeźwiający drink wykonany z likieru pomarańczowego aperol, wody gazowanej i prossecco, koniecznie w towarzystwie dużej ilości lodu i kilku plasterków czerwonej pomarańczy. Wspaniale komponuje się z pyszną pizzą czy stosem antipasti.