Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Wejherowo

Kiedy byliśmy młodzi, trudno było zrozumieć, dlaczego zamiast cukierków rodzice kazali nam jeść owsiankę. Jako dorośli możemy jednak zrozumieć, dlaczego nasi rodzice od małego starali się zachęcać nas do jedzenia produktów zbożowych. Czy będąc dorosłym, warto jeść owsiankę na śniadanie? Jakie produkty zbożowe wybierać?

owsianka

Dlaczego tak dobrze jest zacząć dzień od owsianki?

Owsianka jest przygotowywana ze zbóż, a wszystkie zboża mają jedną wspólną cechę - są bogate w błonnik, witaminy, zwłaszcza z grupy B, cenne białko roślinne, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i jednocześnie są dość niskokaloryczne. Poranna owsianka długo utrzymuje uczucie sytości, nie obciąża przewodu pokarmowego, dostarcza organizmowi składników odżywczych, uczy przestrzegania diety i sprawia, że nie czekamy na kolejny posiłek. Aby urozmaicić smak swojej owsianki, możemy dodać do niej zdrowe dodatki. Masło orzechowe, orzechy, miód, owoce (np. banan lub jabłko) oraz cynamon sprawiają, że każda poranna owsianka może stać się największym przysmakiem. Jeżeli potrzebujemy więcej białka w swojej diecie jako dodatek może posłużyć białko serwatkowe w proszku. Jeszcze jednym sposobem na zdrowe śniadania jest catering dietetyczny Catering dietetyczny Wejcherowo, który oferują firmy cateringowe to gwarancja najlepszego smaku oraz zdrowych produktów.

Różne ziarna - różne korzyści

Poza owsianką, w naszej diecie powinno znaleźć się więcej zdrowych produktów zbożowych. Kasza jęczmienna to ziarno jęczmienia oddzielone od łupiny. Jęczmień jest bogaty w witaminy z grupy B, białko i minerały, zwłaszcza selen, dobrze znany przeciwutleniacz, który wzmacnia naczynia krwionośne. Ryż to kolejny rodzaj zbóż, który powinien zaleźć się w naszej diecie. Ryż jest dość kaloryczny (w przypadku białego ryżu - 116 kcal na 100 g gotowego produktu), ale zawiera witaminy z grupy B i E i można z nim przygotować bardzo smaczne potrawy. Kasza jaglana nie ma nic wspólnego z pszenicą - to odrębny rodzaj zboża. Kasza jaglana jest jednak tak samo bogata w białko i jest lekkostrawna. Kasza kukurydziana to drobno zmiażdżone ziarna kukurydzy. Zawiera wiele witamin - z grup B, A, E, PP oraz pierwiastki śladowe - żelazo i krzem. Gryka jest bogata w białko i bardziej kaloryczna niż inne zboża, ale jednocześnie gryka jest również bardzo bogata w magnez, potas i żelazo. Istnieje kasza gryczana produkowana z pełnych ziaren i rozdrobniona, ziarno o łamanej strukturze. Z kolei owsianka, o której wspominaliśmy wyżej, to dietetyczne płatki zbożowe, które są bogate w błonnik i cenne białko. Owsianka owsiana jest uważana za jedno z najbardziej obfitych śniadań.